Ilmajoen musiikkijuhlat - Blogi

22.04.2022

Hyvän puolella

Hyvän puolella

Ville Rusasen roolihahmo Olavi Miekka antaa suuroopperassa äänen hiljaiselle kansalle. Ensikertaa Musiikkijuhlilla vieraileva baritoni aikoo tutustua harjoitusten lomassa maisemiin maastopyörän selässä.

Ville Rusasta on houkuteltu aiemminkin mukaan Ilmajoen Musiikkijuhlien esiintyjäkaartiin, mutta vasta nyt kysytyn baritonin ja Musiikkijuhlien kalenterit kohtasivat.
- Olen innoissani, että viimein pääsen sinne!

Rusanen on saanut tapahtumasta hyvät suositukset ja hyödyllisiä neuvoja sisareltaan Johanna Rusanen-Kartanolta, joka on viihtynyt Ilmajoella edelliset viisi esityskesää laulaen Elämälle- ja Mannerheim-oopperoissa.
- Siellä on kuulemma oikein mukavaa! Johanna on kehunut valtavasti Ilmajoen ilmapiiriä, ihmisten innostuneisuutta ja esityspaikan kauneutta. Sain myös ohjeeksi varata mukaan paljon vaatteita, Rusanen naurahtaa.

Rusanen ei kuitenkaan kavahda kesäteatteriolosuhteita, vaan tunnustautuu ulkoilmaihmiseksi, joka suuntaa vapaa-ajallaan mieluusti luontoon ja haaveilee viettävänsä myös Ilmajoella aikaa yhden intohimonsa, eli maastopyöräilyn parissa.
- Se on paras tapa tutustua uuteen paikkaan, koska siinä pääsee tutkimaan ympäristöä paremmin kuin autoillessa.

Rehellinen rooli tutussa tiimissä

Hiljaiset perivät maan -oopperassa Rusasen roolihahmo Olavi Miekka on hiljaisten, eli hyvien puolella. Hän nousee aatetta ja kyläläisiä vastaan ja hakee oikeutta kyyditetyille.
- Olavi on suoraselkäinen, oikeamielinen suomalainen mies. Katsotaan, mitä muita luonteenpiirteitä hahmoon muodostuu prosessin aikana.

Rusanen on saanut tehdä lavalla niin hyviä kuin pahojakin hahmoja, mikä on hänestä työn suurinta rikkautta.
-Sekä hyvissä että pahoissa hahmoissa on puolensa. Pahasta henkilöstä löytää yleensä nopeasti kiinnekohdan, jonka ympärille roolin rakentaa, mutta myös hyvästä hahmosta täytyy löytää jotain, mikä tekee hänestä mielenkiintoisen. Se on oma haasteensa, mutta on mukavaa näytellä välillä rehellistä hahmoa.

Rusanen pitää aihetta tuoreena oopperan saralla ja Ilmajokea oikeana paikkana teeman käsittelyyn.
- Tämä on vahva aihe, mutta on hieno ja mielenkiintoinen mahdollisuus käsitellä tätä juuri Ilmajoella.

Oopperan harjoituksissa Rusasta odottaa tuttu tiimi, sillä hän on tutustunut Jukka Linkolan musiikkiin jo nuoruudessaan basistina ja myöhemmin Kansallisoopperassa Robin Hood -oopperan nimiroolissa. Tuomas Parkkisen kanssa hän on puolestaan tehnyt yhteistyötä jo sisällissotaa käsittelevässä Veljeni vartija -oopperassa, jonka teemat jatkuvat tässä oopperassa. Hänen roolihahmonsa Olavi Miekka on taistellut punaisten puolella kansalaissodassa.
- On mukavaa jatkaa yhteistyötä molempien herrojen kanssa. Säveltäjä, ohjaaja ja kapellimestari muodostavat tärkeän kolmikon, kun lähdetään luomaan uutta teosta. Tunnemme jo toistemme työtavat, joten pääsemme varmasti harjoituksissa suoraan asiaan.

Rusanen kertoo pitävänsä Parkkista taitavana ohjaajana ja kirjoittajana, jolta löytyy draaman tajua ja luottamusta solisteja kohtaan.
- Hän on vastaanottavainen ohjaaja, joka huomioi myös laulajien ideat, ja häneltä löytyy aina keinot auttaa luomaan hahmoa ja tarinaa. Olemme Tuomaksen kanssa nauraneet, että nyt kun tulee toinen ooppera, niin täytyy tämä trilogia vielä täydentää jossain vaiheessa…

Linkolan musiikkiin hän kertoo tykästyneensä jo nuorena basistina soittaessaan Kuopion kaupunginorkesterissa ja big bandeissa.
- Jukan musiikki on voimakasta, rytmistä ja värikästä. Robin Hoodissa pääsin huomaamaan, että hän kirjoittaa todella hienosti myös lauluäänelle.

Ensiesityksen juhlaa

Rusanen esiintyy parhaillaan Kansallisoopperassa Brittenin Billy Budd -oopperassa. Hiljaiset perivät maan -harjoitukset siintävät jo näköpiirissä vihdoin viimein koronapandemian hellitettyä.
- Olen nopea oppimaan ja minulle on muodostunut oma rutiini ohjelmiston harjoittelemiseen. Minulla on pääpaino aina yhdessä teoksessa kerrallaan, enkä opiskele kaikkia sekaisin, mutta valmistelen sivussa hieman myös tulevia töitä. Kun alkupäästä poistuu jokin teos, tartun suuremmalla aktiivisuudella seuraavaan, Rusanen kuvailee harjoitteluaan.

Rusanen kertoo saaneensa tehdä urallaan kiitettävästi kantaesityksiä niin kotimaassa kuin ulkomailla.
- Parasta niissä on se juhlava tunnelma, joka tulee siitä, että juuri me pääsemme esittämään teoksen ensimmäistä kertaa.