Ilmajoen musiikkijuhlat - Blogi

21.02.2019

Keskiäänten magiaa

Keskiäänten magiaa

 

Baritonit Waltteri Torikka, Aarne Pelkonen ja Kristian Lindroos huomasivat olevansa Lappeenrannan laulukilpailun voittajia peräkkäisiltä vuosilta. Sen jälkeen tarvittiin enää pulahdus Kyrönjoen hyiseen veteen ja idea Kolmesta baritonista ja ainutlaatuisesta konsertti-illasta oli syntynyt.


- Meistä tämä oli ihan kuningasidea. On itseasiassa vieläkin, Torikka vakuuttaa.

Aiemmin lähinnä Sibelius-Akatemian käytävillä satunnaisesti kohdanneet baritonit ystävystyivät Mannerheim-oopperan myötä ja idea yhteiskonsertista kypsyi samaa tahtia grillimakkaroiden kanssa kesäisenä iltana. Vai oliko se sittenkin karaokessa…Vai Kyrönjoessa.

- Kyllä se oli se joessa uiminen. Se hetki, kun saimme myös Waltterin uimaan sinne, Lindroos muistelee.

- Aivan. Sitten kun jopa minä uskaltauduin dippaamaan itseni sinne järkyttävän kylmään jokeen, olimme samalla aaltopituudella, Torikka naurahtaa.

Koska ajatus syntyi Kyrönjoen innoittamana, oli luontevaa, että Kolme baritonia tarjosi konserttia juuri Musiikkijuhlille.

- Ooppera-areena on fantastinen paikka tällaiselle konsertille. Kesäinen luonto, jokiranta ja Mannerheimin lavasteet sopivat tähän erinomaisesti, Pelkonen pohtii.

Sulamisefekti

Tenorit ovat tavanneet yhdistää voimansa konserttilavoilla. Maailmalla tunnetaan erittäin hyvin Placidon, Domingon ja Carrerasin Kolme tenoria ja kotimaassa Tuliset tenorit ovat laulaneet vuosia täysille konserttisaleille. Mikä mahtaa tehdä baritonikokoonpanosta erityisen?

- No. Miksi on olemassa barihunks-sivusto, mutta ei tenorhunks-sivustoa, kysyvät kolme baritonia painokkaasti ja rämähtävät nauruun.

Tämän jälkeen vakavoidutaan pohtimaan baritoniäänen jaloa sointia.

- Siinä missä korkea tenoriääni ihastuttaa ja häikäisee, niin lämmin baritoniääni saa sydämen värisemään ja lämpenemään. Se on sellainen sulamisefekti, Pelkonen maalailee.

- Nyt on hyvä! Sä oot pohtinut tätä, Lindroos innostuu.

Torikka viimeistelee vielä sanoman.

- Baritonin lämmin ääni osuu sielusta sieluun.
Lindroos näkee mahdollisuuksia myös kappalevalinnoissa.

- Tenoreiden vakio-ohjelmistoon kuuluvat esimerkiksi O sole mio ja Nessun Dorma. Me voimme tarjota erilaista ohjelmistoa. Lisäksi olen varma, että meidän äänet soivat hyvin yhteen.

- Vaikka olemme kaikki saman äänifakin edustajia, niin olemme kaikki hyvin erilaisia persoonia. Se tekee tästä varmasti mielenkiintoista yleisöllekin, Torikka toteaa.

Pelkonen kertoo vielä sen perimmäisen syyn Kolmen baritonin perustamiselle.

- Tällaista kokoonpanoa ei ole Suomessa ja tämä on meistä hauskaa.

Ainutkertainen yllätysten ilta

Baritonit lupaavat, että illan aikana kuullaan niin komeimpia baritoniaarioita kuin viihdeklassikoita, sekä elokuva- ja musikaalisävelmiä. Baritoneiden kanssa lavalle nousee Jukka Nykäsen johtama orkesteri.

- Ohjelmisto on laaja kattaus meidän osaamista ja yleisön rakastamia kappaleita, Pelkonen kertoo.

Baritonit pysyvät kuitenkin hieman salamyhkäisinä tarkemmasta ohjelmistosta.

- Ilta tulee olemaan täynnä yllätyksiä, Torikka myhäilee.

Yksi asia on kuitenkin varmaa. Kolmen baritonin ensikonsertti on tällä tietoa ainoa laatuaan, joten se kannattaa lähteä kokemaan.

Teksti: Jenni Liikaoja

 

Konsertin ohjelmasivulle

Osta liput