Ilmajoen musiikkijuhlat - Blogi

27.02.2019

Portti parhaimpiin elokuvahetkiin

Portti parhaimpiin elokuvahetkiin

Elokuvamusiikin ilta -konsertissa voi nauttia orkesterin upeasta sävymaailmasta tuttujen teemojen myötä ja palata ikimuistoisten elokuvakohtausten pariin. Kokonaisuutta pitelee käsissään nuori kapellimestarilahjakkuus Eero Lehtimäki.

Minulla ei ollut aikomustakaan ryhtyä kapellimestariksi, Eero Lehtimäki huudahtaa.

Lumilautailuonnettomuus sai kuitenkin suunnitelmat heittämään volttia. Instrumentti vaihtui pianosta klarinettiin ja sitten alkoi tapahtua. Lehtimäki halusi kehittää orkesterimuusikon taitojaan osallistumalla Jani Telarannan kapellimestarikurssille.

– Hurahdin aivan totaalisesti! Pyysin Janilta lisäoppia, mutta hän opastikin minut toiselle opettajalle – Jorma Panulalle.

Nyt Lehtimäen kalenteri täyttyy kapellimestarin työtehtävistä ja Ilmajoelle nuori maestro kiiruhtaa Japanista. Kotimaassa hänet voi nähdä keväällä mm. Jyväskylä Sinfonian ja Oulu Sinfonian konserteissa. Lehtimäki on myös äskettäin nimitetty Joensuun kaupunginorkesterin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi ja ylikapellimestariksi. Hän aloittaa tehtävässään syksyllä 2019.

Kapellimestarityöskentelyssä on monia osa-alueita, jotka kiinnostavat Lehtimäkeä erityisesti. Hänen mielestä ajat sitten kuolleiden säveltäjien ajatusten selvittäminen on haastavaa, mutta äärimmäisen mielenkiintoista: nuottikäsikirjoitusten tutkiminen on kuin aarteenetsintää. Kaikkein eniten häntä kiehtovat työssään kuitenkin ihmiset, hänen soittimensa.

En johda pelkästään musiikkia, vaan ihmisiä.

Lehtimäki tahtoo luoda ilmapiirin, jossa muusikot voivat hyvin ja pystyvät pääsemään täyteen potentiaaliinsa.

– Orkesteri on täynnä hienoja taiteilijoita, ja parhaimmillaan orkesterinjohtaminen ei ole johtamista vaan vuoropuhelua: muusikot tuovat omat ideansa ja näkemyksensä, ja minä sovitan ne yhteen toistensa ja oman tulkintani kanssa.

Vaikeasti lokeroitava muusikko

Lehtimäki on mukana Game Music Collectivessa, ja syksyllä hän johti Helsingin Kaupunginorkesteria suositulla Classical Trancelations in Concert -keikalla. Lisäksi hän on aiemmin toiminut teekkaripalokuntaorkesteri Retuperän WBK:n taiteellisena harhaanjohtajana. Näin monipuolista taustaa vasten hyppy Stravinskyn Kevätuhrista elokuvamusiikkiin vaikuttaa olemattomalta.  

En tule musiikkiperheestä, enkä näin ollen kasvanut klassisen musiikin sisälle, vaan olen aina soittanut monien eri tyylilajien musiikkia. Minusta kasvoi vaikeasti lokeroitava muusikko.

Lehtimäestä tästä on ollut hyötyä myös sinfoniaorkesterin edessä.

Monet uudemmat teokset sekoittavat paljon tyylilajeja keskenään.

Lehtimäen omat ensimmäiset elokuvamusiikkimuistot liittyvät Disney-elokuviin.

– Lapsena katsoimme Fantasian kirjaimellisesti puhki. Siinä saattaa piillä myös syy, miksi olen musiikkialalle päätynyt.

Disneyn piirroselokuvat ovat viihdyttäneet Lehtimäkeä myös aikuisiällä. Uudemmista elokuvista hän innostui Rottatouillesta, jossa yhdistyvät monet hänelle rakkaat teemat: ranskalaisuus, hyvä ruoka ja huipulle nouseminen vaatimattomista oloista. Toisenlainen mieleenpainunut mestariteos on Schindlerin lista.

– Se muistuttaa, miten ihmisten suuren pahuuden ja ymmärtämättömyyden keskellä tuikkii jotain suurta ja hyvää.

Juuri John Williams on elokuvasäveltäjä, joka saa Lehtimäeltä suuret kehut.

Hän on uskomattoman hyvä. Kuunnelkaapa vaikka alkuperäisten Star Wars -elokuvien soundtrackeja. Siellä on upeaa taidemusiikkia sellaisissakin kohdissa, jotka jäävät elokuvaa katsoessa täysin dialogien ja taisteluiden jalkoihin.

Myös Rachel Portmanin haikean kaunis soundtrack elokuvaan Ole luonani aina, sai Lehtimäen ensikatselulla pois tolaltaan.

 Lehtimäki ei kuitenkaan vielä paljasta, mitä elokuvamusiikin säveliä konsertissa kuullaan.  

– On vaikeaa valita upean leffamusiikin kirjosta vain yhden konsertin verran musiikkia.

Monipuolinen kombo

Lehtimäki on iloinen, että elokuvamusiikin helmiä saapuvat tulkitsemaan juuri Diandra ja Pepe Willberg.

Meidän kombo on monipuolinen. Diandra on nuori tähti, Pepe kevyen musiikin grand old man ja Kuopion kaupunginorkesteri loistava klassinen sinfoniaorkesteri.

Lehtimäki on vakuuttunut, että jokainen kuulija voi viihtyä tässä konsertissa.

Kokeneelle konserttikävijälle tämä tarjoilee kenties erilaisia tunnelmia kuin tavanomaiset sinfoniakonsertit. Tuoreemmalle kuulijalle tämä on hieno sisäänpääsy orkesterin koskettavaan sävymaailmaan tuttujen teemojen kautta. Jokaiselle meistä tämä tulee olemaan portti moniin koskettaviin elokuvien hetkiin musiikin välityksellä.

Teksti: Jenni Liikaoja

Konsertin ohjelmasivulle

Osta liput