Hiljaiset perivät maan –
ooppera lapuanliikkeestä
4.-14.6.2020

Varaa liput

Osta liput

Rakentaisitko rauhaa, vaikka menettäisit rakkaimpasi väkivallalle? Vaikenisitko, jos vapauttasi rajoitettaisiin? Antaisitko anteeksi vainoojillesi? Hiljaiset perivät maan – ooppera lapuanliikkeestä on vavahduttava kertomus rakkaudesta aikana, jolloin mustat autot herättivät pelkoa lakeudella, oikeus otettiin omiin käsiin ja lapuanliike repi erilleen pohjalaisen kyläyhteisön. Tarinan keskiössä ovat Olavin ja Reginan, työläisen ja porvaristytön rakkaustarina, sekä aatteen rikkoma Turakan perhe.  

Tämä suurteos on Ilmajoen Musiikkijuhlien 13. tilausteos, joka saa kantaesityksensä festivaalin 45-vuotisjuhlavuonna kesällä 2020. Oopperan säveltää lukuisista näyttämöteoksistaan tunnettu Jukka Linkola ja libreton kirjoittaa Tuomas Parkkinen, joka myös ohjaa teoksen. Hiljaiset perivät maan on Tuomas Parkkisen toinen ooppera, jossa hän vastaa sekä libretosta että ohjauksesta. Teos jatkaa Suomen historian kipukohtien käsittelyä, kuten Parkkisen Tampereen oopperalle kirjoittama ja ohjaama sisällissodan vuosiin sijoittuva Veljeni vartija. Parkkinen on aiemmin ohjannut Ilmajoen Musiikkijuhlien menestysoopperat Taipaleenjoki ja Mannerheim, joita molempia esitettiin kolmena kesänä suuren suosionsa ansiosta.

Oopperan nimi viittaa Vuorisaarnan kohtaan, jossa Jeesus valmistaa seuraajiaan vainojen aikaan.

- Elämme äänekästä aikaa. On vihapuhetta, kiihottamista kansanryhmää vastaan ja mielensäpahoittamista. Monet pitävät meteliä itsestään. Silti maata pyörittävät hiljaiset, nöyrät miehet ja naiset. Enemmistö. Ooppera puoltaa väkivallatonta vastarintaa, jota edustaa päähenkilö Olavi Miekka, Tuomas Parkkinen kertoo.

Taattua Jukka Linkolaa

Monipuolisena musiikin ammattilaisena tunnettu säveltäjä, taiteilijaprofessori Jukka Linkola on vuosien varrella säveltänyt niin orkesteriteoksia, konserttoja ja oopperoita kuin musikaaleja ja jazzmusiikkia. Linkolan aiemmista oopperoista tunnetaan mm. Suomen kansallisoopperan tilaamat Elina ja Robin Hood  sekä suosittu baletti Ronja Ryövärintytär. Michiganin Pine Mountain Festivalille Linkola sävelsi kaivosoopperan Rockland. Säveltäjän edellinen ooppera oli Limingassa ja musiikkitalossa menestyksellisesti esitetty Abrahamin pidotHiljaiset perivät maan on Linkolan kahdestoista oopperateos.

- Aion sävellystyössäni käyttää  periaatteita, jotka ovat itselleni luontevia ja läheisiä. Näihin lukeutuvat  väkevä melodinen kuljetus, rikas harmoninen kudos, rytminen iskevyys ja musiikillisten tunnelatausten vastaanpanematon voima. Vastakohtana kuulakas melodinen virta  siivittää dramaattisen tarinan herkkiä osa-alueita ja luo vokaalisia suvantoja aarioineen. Musiikki on oivallinen väline vahvojen rakkauden tunteiden näyttämölliseen ilmaisuun. Musiikissani kuuluvat myös jykevä pohjalaisuus ja draivillinen tanssillisuus. Ilmajoen Musiikkijuhlien kuoro on suuressa roolissa uudessa oopperassa. Tällainen suuri kansallinen aihe on tärkeä tuoda parrasvaloihin juuri meidän ajassamme. Kysymme tänään, mihin maailma on menossa? Laajamuotoinen musiikkiteatteri on oivallinen tapa herättää tärkeitä ajatuksia ja historiaan nojaavaa monimuotoista pohdintaa. Vain ihminen voi vastata kysymyksiimme, ei pelkkä aate. Olen iloinen, että Ilmajoki antoi tämän tilaisuuden meidän tarinallemme, Jukka Linkola toteaa.

Kesällä 2020 Kyrönjoen rannalla nähdään niin muilutuksia, työväen iltamia, koskettavia kohtaamisia kuin talonpoikaismarssin mittasuhteet saavuttavia joukkokohtauksia. Päärooleissa baritoni Ville Rusanen, sopraano Saara Kiiveri ja näyttelijä Taneli Mäkelä.

Esityspäivät

To 4.6.2020 klo 19 ensi-ilta
Pe 5.6.2020 klo 19
La 6.6.2020 klo 13
Su 7.6.2020 klo 13

Pe 12.6.2020 klo 13
La 13.6.2020 klo 13
Su 14.6.2020 klo 13


Lippujen hinnat

   

1.12.2019 astuu voimaan lippujen normaalihinta. Yksittäistilauksilla 2 viikon lunastusaika varauspäivästä lukien.

Normaalihinnat:
 

   Katsomo A   Katsomo B 
 Peruslippu  86 €  78 €
 Eläkeläinen/opiskelija   79 €  71 €
 Lapset alle 14v.  43 €  39 €
 Ryhmälippu*  79 €  71 €

 *Ryhmälipun hinta voimassa, kun tilauksessa vähintään 20 maksullista lippua. Ryhmätilausten vahvistus 31.1.2020 mennessä, vahvistettujen ennakkohintaisten lippujen maksun eräpäivä 14.2.2020.
 

Varaa liput

Osta liput

 

hiljaiset perivät maan

Rooleissa

Ville Rusanen - Olavi Miekka 
Saara Kiiveri - Regina Holberg 
Taneli Mäkelä - Vihtori Kosola 
Jenni Lättilä - Naima Turakka  
Jaakko Kortekangas - Algot Holberg 
Essi Luttinen - Hilja Riipinen  
Nicholas Söderlund - Elias Salerno 
Mari Palo - Minna Craucher
Ilkka Hämäläinen - Iivari Viljanen 
Akseli Ferrand - Penjaami Turakka 
Minna-Leena Lahti - Loviissa Turakka 

Ilmajoen Musiikkijuhlien oopperakuoro
Ilmajoen Musiikkijuhlien oopperan lapsi- ja nuorisokuoro
Vaasan kaupunginorkesteri

Lavastussuunnittelu Marjatta Kuivasto
Pukusuunnittelu Leena Rintala

Osta liput