Johanna Rusanen-Kartano

Sopraano

Dramaattinen sopraano Johanna Rusanen-Kartano on valmistunut Sibelius-Akatemiasta Musiikin maisteriksi. Lisäksi hän on täydentänyt opintojaan Berliinissä ja Wienissä.

Johanna Rusanen-Kartano on voittanut Timo Mustakallio -laulukilpailun 1995 ja Lappeenrannan valtakunnallisen laulukilpailun 1996. Vuonna 1997 hän vastaanotti Martti Talvela -stipendin ja vuosiksi 1998-2000 hänelle myönnettiin stipendi Berliinin Deutsche Operiin. Johanna Rusanen-Kartano palkittiin Karita Mattila -palkinnolla vuonna 2001.

Johanna Rusanen-Kartano debytoi Suomen Kansallisoopperassa sekä Savonlinnan Oopperajuhlilla vuonna 1997. Hän on laulanut myös Berliinin Deutsche Operissa, Moskovan Bolshoi-oopperassa Savonlinnan oopperajuhlien tuotannossa, Torinon Teatro Regiossa, Teatro Municipal de São Paulossa sekä Deutsche Oper am Rheinissa. Hänen tärkeimpiä roolejaan ovat Puccinin Tosca ja Turandot, Verdin Kohtalon voiman Leonora, Wagnerin Tannhäuserin Venus, Lohengrinin Ortrud ja Tristan ja Isolden Isolde.

Johanna Rusanen-Kartano on konsertoinut kotimaisten musiikkijuhlien lisäksi mm. Chicagon Grant Park Music -festivaaleilla, Varsovan Beethoven-festivaaleilla sekä Lontoon BBC Proms -festivaaleilla.

Vuonna 2017 Johanna Rusanen-Kartano laulaa mm. Louchen roolin Turun Logomossa helmikuussa 2017 maailman ensi-iltaan tulevassa Müller-Berghausin oopperassa Die Kalewainen in Pochjola, Ida Lankisen ja Kitty Linderin roolit Kantelisen Mannerheim-oopperassa Ilmajoen Musiikkijuhlilla kesäkuussa 2017, Sallisen Kullervo-oopperan äidin roolin Savonlinnan Oopperajuhlilla heinäkuussa 2017 sekä Wagnerin Ring-tetralogian Brünnhilden roolit Suomen Kansallisoopperassa kausina 2020-2021. Vuonna 2017 Johanna Rusanen-Kartano palkittiin Grammy-palkinnolla Penderecki conducts Penderecki -levytyksestä.