Tuomas Parkkinen

Dramatisointi, lisälyriikka ja ohjaus

Tuomas Parkkinen on tämän hetken kysytyimpiä ja arvostetuimpia oopperaohjaajia Suomessa. Hänen viimeisimmät työnsä ovat olleet suuria yleisö- ja arvostelumenestyksiä: Candide (Savoy, Helsinki 2018), Veljeni vartija (Tampereen ooppera 2018), Mannerheim (Ilmajoen Musiikkijuhlat 2017), Pohjalaisia (Tampereen ooppera 2017), Figaron häät (Tampereen ooppera 2014) ja Don Pasquale (Suomen kansallisooppera 2013). Sisällissotaoopperaan Veljeni vartija Parkkinen kirjoitti myös libreton.

Parkkinen on ohjannut Suomen kantaesitykset musikaaleista A Little Night Music (Turun kaupunginteatteri 2011) ja Jekyll & Hyde (Turun kaupunginteatteri 2013) sekä draamamusikaalin Next to Normal (Tampereen työväenteatteri 2012).

Tuomas Parkkinen on ohjannut myös ranskalaista ja brittiläistä komediaa sekä kirjoittanut 16 näytelmää, joiden joukossa oopperalibrettoja, musikaali sekä oopperamaailmaa ivaavia revyitä. Hänen kirjoittamansa ja sanoittamansa Tom of Finland -musikaali (Turun kaupunginteatteri 2017) keräsi loppuunmyydyt katsomot ja yleisöä maamme rajojen ulkopuoleltakin, ja se valittiin Tampereen Teatterikesän pääohjelmistoon elokuussa 2017.

Kesäkuussa 2020 Ilmajoen musiikkijuhlilla kantaesitetään Tuomas Parkkisen kirjoittama ooppera Hiljaiset perivät maan – ooppera lapuanliikkeestä. Parkkinen myös ohjaa teoksen.